section
Ohlédnutí za konferencí Sociální Evropa ? problémy a perspektivy

Ohlédnutí za konferencí Sociální Evropa ? problémy a perspektivy

14.12.2009

Mezinárodní vědecká konference Sociální Evropa – problémy a perspektivy proběhla dne 27. listopadu 2009 v Kongresovém centru České národní banky za skutečně mimořádného počtu účastníků. Konference se konala při příležitosti vyhlášení výsledků Soutěže o cenu prof. Františka Vencovského pro mladé výzkumníky do 35 let, jejímž záměrem je posílit a dlouhodobě podporovat vědeckovýzkumnou činnost školy a hlavně podporovat mladé talentované výzkumníky.
Důvody proč letos nebyla udělena hlavní cena, vysvětlil ve svém příspěvku člen nominačního výboru Jan Frait z ČNB. Představil také práci Kateřiny Pavlokové, která obdržela nejvíce bodů a byla jí tak udělena Zvláštní cena ve výši 50.000,- Kč.
V úvodu vystoupil i guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který konferenci udělil svou záštitu. Kromě domácích odborníků v čele s ministrem financí Eduardem Janotou, Jiřím Rusnokem (prezident ING PF) a Jaroslavem Vostatkem (vedoucí KRPMVS VŠFS) vystoupil významný britský ekonom, odborník na veřejné finance, Nicholas Barr z London School of Economics. Podobně jako Jiří Rusnok hovořil o významu a principech reforem důchodových systémů se zaměřením na vybrané země světa. Profesor Vostatek přednesl zajímavou přednášku o vývojových tendencích sociálního zabezpečení, kde se zaměřil především na Evropu a Českou republiku.
    Odpolední program byl věnován panelové diskusi s nejlepšími českými odborníky na veřejné finance, demografii, důchodové systémy, sociální zabezpečení, pojištění či ekonomické analýzy.

V panelu pod názvem Sociální zabezpečení, stárnutí obyvatelstva a udržitelnost veřejných financí vystoupili: Jiří Král – vrchní ředitel MPSV ČR, Drahomíra Vašková - ředitelka odboru Evropská unie MF ČR, Vladimír Bezděk – generální ředitel AEGON PF, David Marek – hlavní ekonom Patria Finance, Jitka Rychtaříková – vedoucí katedry demografie a geodemografie – PřF Univerzita Karlova, Pavel Dvořák – profesor VŠE a výzkumný pracovník CESTA VŠFS a Ladislav Průša – ředitel Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí a výzkumný pracovník CESTA VŠFS. Diskusi moderovala Bojka Hamerníková, prorektorka pro výzkum a vývoj VŠFS. Závěrečné resumé vyznělo spíše jako povzdech nad tím, že politická rozhodování o veřejných financích představují ve svém důsledku těžce dosažené konsensy vládnoucích politických stran, které se bohužel vzdalují expertním analýzám, prognózám a odborným doporučením.

 

Fotografie z akce
foto: Daniel Hamerník, DiS.

Kongresové centrum ČNB Eduard Janota Nicholas Barr Nicholas Barr Nicholas Barr Kongresové centrum ČNB Kongresové centrum ČNB Nicholas Barr, Eduard Janota, Bojka Hamerníková Jaroslav Daňhel, Eduard Janota Kongresové centrum ČNB Zdeněk Tůma Jiří Rusnok Jiří Král Jaroslav Vostatek Jan Frait

Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in D:\Inetpub\webs\1284_web\www\2017\obsah\stranky\zpravy.php on line 101

Fotogalerie ( snímků)