section
Podvádět se nevyplácí

Podvádět se nevyplácí

01.07.2016

S tímto prostým faktem by měli počítat všichni studenti Vysoké školy finanční a správní, jak při posledním zasedání 28. 6. 2016 potvrdila Disciplinární komise VŠFS. Tři z pěti případů skončily nejtvrdším možným postihem  - vyloučením ze studia. Všechny se přitom týkaly plagiátorství závěrečné práce. Asi nejdramatičtější byl případ studenta A. I., u něhož byla prokázána 98 % shoda s jinými zdroji včetně dvou diplomových prací studentů jiných univerzit. U studenta navíc vzniklo zcela jasné podezření, že si vytvoření práce zaplatil, což je praktika, proti které naše univerzita dlouhodobě a naštěstí s určitými úspěchy bojuje.

Další dva vyloučení, studentka A. V. i student N. V. T. odevzdali práce, kde se podíl opsaných částí pohyboval okolo 75 %. I přesto, že oba uznali svoji chybu a projevili lítost, neměla komise jinou možnost, než rozhodnout o vyloučení.

Zbylé dvě studentky D. P. a V. M., u nichž byla prokázána shoda menšího rozsahu, byly vyloučeny podmíněně s roční lhůtou, v níž mají možnost svoje pochybení napravit a během níž nesmí porušit vnitřní předpisy školy. Znamená to pro ně opětovně projít celým procesem přípravy závěrečné práce, včetně nutného absolvování souvisejících předmětů.

Vysokoškolský student je vázán nejenom pravidly, která má pro takové případy univerzita nastavena, a vysokoškolským zákonem, ale měl by být vázán morální odpovědností a poctivostí. Vysoká škola finanční a správní nebude u svých studentů tolerovat podvody na žádné úrovni studia. Jsme přesvědčeni, že velká většina našich studentů si svoje studijní povinnosti plní samostatně, zodpovědně a bez používání neférových prostředků. O to více za nimi musíme stát a vyslat všem, kdo hledají cestu, jak si to zjednodušit, jasný signál: Podvádět, a to nejenom na akademické půdě, se nevyplácí!