section
VŠFS startuje spolupráci s ČOV

VŠFS startuje spolupráci s ČOV

19.10.2015

Dnes bude v Praze zahájen historicky první Týden duální kariéry, dlouhodobý vzdělávací projekt Českého olympijského výboru, který má za úkol komplexní podporu vrcholových sportovců i po ukončení jejich aktivní kariéry. V červnu letošního roku podepsala rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval memorandum o vzájemné spolupráci. V jeho plnění je právě podpora zmíněného projektu.

 

Koncept duální kariéry funguje v rámci Mezinárodního olympijského výboru již od roku 2005. Český olympijský výbor si ho vzal nyní za své. V roce 2014 začal s přípravami a v roce 2015 uskutečnil pilotní workshop, který si vyzkoušelo 15 sportovců. Snahou ČOV je znásobit řady svých sportovců, kteří se budou schopni uplatnit na trhu práce i po skončení aktivní kariéry. Spolupracovat chce proto s významnými korporacemi a s vzdělávacími institucemi. Manažerka českého projektu Duální kariéra Kateřina Neumannová, olympijská vítězka v běhu na lyžích, nám exkluzivně odpověděla na pár otázek.

 

Kolik sportovců se zúčastní Týdne duální kariéry? Máte jako šéfka projektu přehled o přihláškách. Můžete prozradit nějaká jména?

Rádi bychom se dostali k číslu 20 sportovců denně, což je optimální číslo i z kapacitních důvodů sálu.* Přihlášky samozřejmě sleduji. Je to první akce tohoto typu, tak jsme na zájem a reakce velmi zvědavi. Trochu bojujeme s komunikačními kanály se sportovci, což je ale asi u nového projektu normální. Přihlášeni jsou hlavně sportovci z „letních“ spotů, především vodáci. Jména prozrazovat nechci, nevím, jestli by si to sportovci přáli.

 

Prozraďte nám, jaké další plány máte se sportovci v rámci dlouhodobého projektu Duální kariéra?

Budeme se snažit poskytovat individuální péči těm nejlepším, včetně osobnostní diagnostiky, koučingu a školení takzvaně na míru, až po vyhledávání pracovních příležitostí. Ostatní chceme zvát na týdny duální kariéry, které by měly být dvakrát ročně a řadu dalších aktivit.

 

Co podle Vašeho názoru může přinést spolupráce ČOV s Vysokou školou finanční a správní? Jak důležitá je pro sport a pro váš projekt podpora soukromých univerzit?

Chceme sportovcům vytvářet podmínky pro kombinaci studia a vrcholového sportu. Není to jednoduché a vyžaduje to vstřícný postoj ze strany školy a velké nasazení na straně sportovce. VŠFS tento vstřícný postoj nabídla jako jedna z prvních, za což jsme rádi. Uvidíme, kolik sportovců v budoucnu tuto příležitost využije. Budou to spíše jednotlivci, ale právě na těch nám velmi záleží.

 

Vysoká škola finanční a správní vždy fandila sportu. Na univerzitě se snaží vytvářet ideální podmínky pro studium a vrcholový sport, příkladem mohou být například současní studenti Ester Ledecká, Karel Hanika a Filip Ullmann, ale i další medailoví absolventi.

 

* Projekt počítá s pořádáním pravidelných přednášek. Je možné vybrat si z nabídky aktivit podle zájmu každého účastníka a účastnit se jen vybraných dní, nebo absolvovat školení v celé jeho délce.

 

Info o projektu Duální kariéra: www.olympic.cz/dualnikariera                       

Více o Týdnu duální kariéry: http://dualcareer.cz/tyden-dualni-kariery

 

Fotografie: Archiv ČOV, projekt Duální kariéra (www.olympic.cz)

 

 www.olympic.cz  www.olympic.cz  www.olympic.cz  www.olympic.cz  www.olympic.cz  www.olympic.cz