section
Prof. Vostatek vystoupil na semináři Institutu Václava Klause k výročí narození Otty von Bismarcka

Prof. Vostatek vystoupil na semináři Institutu Václava Klause k výročí narození Otty von Bismarcka

29.04.2015

Prof. Jaroslav Vostatek se spolu s dalšími zajímavými osobnostmi akademického světa zúčastnil semináře Institutu Václava Klause „Otto von Bismarck – 200 let od narození“, který se konal 14. dubna 2015 v Autoklubu. Seminář moderoval bývalý český prezident prof. Václav Klaus a vedle J. Vostatka na něm vystoupili Jiří Weigl (výkonný ředitel IVK), prof. Martin Kovář (prorektor UK) a prof. Vít Hloušek (FSS MUNI).

První kancléř první Německé říše, kterého H. Kissinger nazval „konzervativním revolucionářem“, se proslavil „reálpolitikou“ i v oblasti sociální politiky – a to bylo téma vystoupení J. Vostatka na semináři. Ač je se jménem tohoto kancléře spojován konzervativní systém (segmentovaného) sociálního pojištění, O. Bismarck naopak – a to dokonce jako první na světě – navrhoval zavedení rovného důchodu, financovaného z federálního (říšského) státního rozpočtu, což je typický moderní liberální sociální model. Nepodařilo se mu však převést tabákový monopol ze zemí na říši a tak na zavedení rovného důchodu neměl dost peněz ve státním rozpočtu a jenom z tohoto důvodu nakonec souhlasil se systémem sociálního invalidního a starobního pojištění, financovaným především z příspěvků zaměstnanců a zaměstnavatelů, který připravila skupina vysokých státních úředníků. Pět let poté, co opustil křeslo kancléře, O. Bismarck označil tento („Bismarckův“) systém za parlamentního a úřednického bastarda! Prezentaci prof. Vostatka naleznete pod článkem.

Bismarckova osobnost dodnes vzbuzuje zájem a řadu emocí. Jak na semináři uvedl Jiří Weigl Bismarck „patří k těm velikánům evropské a světové politiky, jejichž dílo ovlivňovalo a ovlivňuje naši přítomnost – aniž si to uvědomujeme – daleko více, než jsme ochotni si připustit. Bismarck ovlivňuje naše životy proto, že trvale změnil svou zemi, Evropu i svět. Byl symbolem celé jedné éry evropské politiky a jeho politické mistrovství zůstává stále inspirací i zdrojem poučení“. (http://www.institutvk.cz/ostatni-texty/jiri-weigl-zamysleni-nad-bismarckovym-vyrocim.)

 

PDF Prezentace J. Vostatka "Otto von Bismarck", 360 kB