section
Jan Mühlfeit své posluchače motivuje i inspiruje

Jan Mühlfeit své posluchače motivuje i inspiruje

20.04.2015

Letošní poslední Fórum MF Dnes, které se konalo ve čtvrtek 16. dubna v Kongresovém centru VŠFS, bylo ve znamení globalizace a technologie ve 21. století. Hostem byl Jan Mühlfeit, globální stratég, kouč, mentor a bývalý prezident pro Evropu Microsoft Corporation. Svým vystoupením i v následné diskusi dokázal posluchače nadchnout. Fórem opět provázel Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF Dnes, který i tentokrát pokládal inspirující otázky a rozproudil debatu.

Mühlfeit nejprve svým posluchačům nastínil několik základních paradigmat vnímání technologií. Spolu s ním jsme se zamysleli nad skutečností, že „Technologie nemění to, co se bude dělat, ale mění, jak se co bude dělat.“Vysvětlil nám pojem generace pozitivního rozvratu: „Dnešní mladí lidé jsou první generací v dějinách, která umí pracovat s novými technologiemi a která jejich vývoj sleduje lépe, než její rodiče.“ A jaký to bude mít vliv na společnost „Díky svému způsobu uvažování a práci s novými technologiemi jsou na řešení celosvětových otázek vybaveni mnohem lépe, než jejich předchůdci.“ A zastavil se i u pojmu digitální paradox. „Čím více budou logickou činnost lidí nahrazovat počítače, tím důležitější bude lidský mozek a jeho kreativní schopnosti.“

A pak už se rozpoutala živá debata. V ní jsme zjistili, že je Jan Mühlfeit velkým příznivcem Youtube a LinkedIn, že věří na komunikaci, důvěru a lidský dotek. Případně, že v České televizi chystá zcela nový pořad Skrytý potenciál. Velmi zajímavá část jeho odpovědí se týkala i systému školství, výuky a přijímání nových vědomostí vůbec. Zdůraznil, že systém vzdělávání, který se soustředí na slabé, nikoliv na silné, stránky žáků je principiálně špatný. Závěrečná vsuvka o životní rovnováze celé setkání symbolicky uzavřela.

Pro ty, kteří setkání s Janem Mühlfeitem nestihli, přinášíme alespoň záznam úvodního vystoupení.