section
Dobré zprávy ze světa výzkumu

Dobré zprávy ze světa výzkumu

23.01.2015

Leden přinesl několik událostí, které pozitivně podporují výzkum na VŠFS. Náš časopis ACTA se vrátil na seznam recenzovaných neimpaktovaných periodik, udrželi jsme si status výzkumné organizace a i na rok 2015 získali účelovou podporu na specifický vysokoškolský výzkum, tentokrát ve výši 1,4 mil.

 

Časopis ACTA VŠFS

 

Od ledna 2015 se vědecký časopis ACTA VŠFS vrátil na seznam recenzovaných neimpaktovaných periodik, který vede Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Došlo k tomu po ročním vyřazení ze seznamu, na což jsme reagovali odvoláním, které bylo akceptováno. Členství na tomto seznamu znamená, že články v našem časopise jsou uznány jako publikace, které je možno zařadit do Rejstříku informací o výsledcích výzkumu (RIV). Podle záznamů v RIV jsou výzkumné organizace, mezi které patří i VŠFS, hodnoceny při poskytování státní podpory výzkumu. Tyto tzv. recenzované články jsou také důležité pro publikační činnost akademických pracovníků při postupu v jejich kariéře.

 

VŠFS jako výzkumná organizace

 

Na prosincovém zasedání RVVI, jehož výsledky byly zveřejněny v polovině ledna 2015, bylo rozhodnuto, že VŠFS si nadále udržuje status výzkumné organizace, který získala počátkem roku 2012. Jinými slovy řečeno to znamená, že jsme považováni za „subjekt, jehož hlavním účelem je provádět základní výzkum, aplikovaný výzkum nebo experimentální vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím výuky, publikování nebo převodu technologií“. Tento status umožní naší univerzitě usilovat o získání tzv. účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum a tzv. institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj. Ze soukromých vysokých škol tento status získalo pouze osm dalších škol.

 

Podpora specifického vysokoškolského výzkumu

 

V polovině ledna 2015 nám ministerstvo školství oznámilo opětovné poskytnutí tzv. účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum. Tato podpora na rok 2015 činí 1,4 mil. Kč, zatímco loni činila 1,3 mil. Kč. Jde o prostředky, které budou vynaloženy zejména na výzkumné aktivity studentů magisterského a doktorského studia, a to prostřednictvím výzkumných projektů. Počátkem února vyhlásí Odbor vědy a výzkumu výzvu k jejich podávání. Ze soukromých vysokých škol získaly tuto podporu pouze tři další školy, a to Metropolitní univerzita, Univerzita J. A. Komenského a Škoda Auto Vysoká škola.