section

Studium MBA na VŠFS? Není proč váhat!

Rozhovor s Ing. arch. Klárou Houšteckou, absolventkou mezinárodního programu MBA na VŠFS.


Klára Houštecká
 

1. Podle čeho jste vybírala MBA a proč zvítězila právě Vysoká škola finanční a správní?

Mezi nejdůležitější kritéria patřila jednoznačně spolupráce se zahraničními univerzitami a s tím související studium v anglickém jazyce, dále určitě flexibilita a samozřejmě i cena studia.

Na základě těchto kritérií jsem měla vybrané dvě školy, nad kterými jsem uvažovala.
Rozhodující pak bylo doporučení z okruhu mých přátel. City University of Seattle a zároveň VŠFS májí opravdu dobrou pověst a absolventi, které znám, se dostali na skvělé pracovní pozice, takže nebylo proč váhat.

2. S jakými očekáváními jste vstupovala do MBA studia?

Mým oborem je architektura a urbanismus, kde není jednoduché získat znalosti ohledně managementu, marketingu, financí a dalších souvisejících oborů, takže očekávání bylo jasné - dozvědět se více o businessu jako takovém, prohloubit znalosti tam, kde alespoň nějaké byly, a po zkušenostech jako zaměstnanec korporátu také nahlídnout do řízení velkých firem.
 
3.  Máte za sebou první ročník MBA studia, jak ten uplynulý rok hodnotíte?

Jednoznačně nad očekávání. Hned po prvním kurzu jsem věděla, že rozhodnutí studovat MBA nebudu litovat a svůj názor jsem po celý rok nezměnila, přestože je studiu potřeba věnovat dost času. Už v průběhu prvního roku jsem se dozvěděla spoustu nových informací, celkem dost z nich využila i v praxi a hlavně pochopila, co vše je potřeba k vedení úspěšné firmy, takže studium rozhodně předčilo moje očekávání.
 
4. Výhodou MBA programů je, že student kromě znalostí načerpá i kontakty. Splnilo studium v tomto ohledu vaše očekávání?

Je pravda, že s tímto očekáváním jsem do studia nešla, nicméně musím potvrdit, že jsem zde poznala spoustu zajímavých lidí a věřím, že budeme v kontaktu i po ukončení studia.
 
5.  Využila jste i možnosti CityU Mobility a absolvovala jeden semestr přímo v Seattlu. Můžete nám přiblížit přípravy?

Vzhledem k tomu, že má VŠFS skvělý tým lidí, kteří mi se vším pomohli, nebyly pro mne přípravy vůbec složité. Z mé strany stačilo vyplnit pár dotazníků a koordinátorky programu MBA už vše zařídily za mě, za což jsem jim byla opravdu vděčná.

Myslím, že každá podobná zkušenost je k nezaplacení.