section

Podcasty VŠFS

Projekt Podcasty VŠFS vznikl ve spolupráci s rádiem Evropa 2 na jejich podcastové platformě Youradio Talk. V krátkých, zpravidla 30minutových dílech, vám univerzita Vysoká škola finanční a správní předloží prostřednictvím svých pedagogů, erudovaných odborníků, aktuální a zajímavá témata napříč svými studijními programy. Poznejte VŠFS jako kvalitní soukromou univerzitu, která vám otevře svět.

Rádi se necháme inspirovat i vašimi náměty. Vaše otázky i představy o zajímavých tématech nám pište na sekretariat@vsfs.cz

Podcasty jsou dostupné také na podcastové platformě Youradio Talk.

Epizoda 19 / Proděkan Jiří Straus: „Zločin pod lupou“

Forenzní biomechanik a garant studijního programu Kriminalistika a forenzní disciplíny na Vysoké škole finanční a správní odpovídal v našem podcastu na řadu otázek. Posluchači se tak dozvědí třeba to, jak moc se změnily metody, které používá kriminalistika? Nebo která metoda je při vyšetřování zločinu nejdůležitější? Můžou se studenti během výuky skutečně naučit, jak zajistit místo činu? A čím se vlastně studium kriminalistiky na naší univerzitě vymyká z českého průměru?

Epizoda 18 / Děkan Eduard Bruna: „Bezpečnostně právní studia vám pomohou  najít vysněnou práci“

S děkanem Fakulty právních a správních studií jsme se vydali do hlubin studijního programu Bezpečnostně právní studia. Kde jinde by se student mohl na chvíli bezpečně stát obviněným bez důsledků v reálném světě? Kde jinde se můžete už během studia dobře zapsat u vysněné firmy či organizace (za všechny třeba Policie CŘ) a získat práci snů? O tom a třeba i o rozdílu mezi kriminalistikou a kriminologií je dnešní podcast.

Epizoda 17 / Rektorka Bohuslava Šenkýřová: „Může za studenty psát práce umělá inteligence?“

Zda za studenty může psát práce umělá inteligence a jak se Vysoká škola finanční a správní staví k plagiátorství? Na tyto a další otázky odpovídá rektorka VŠFS Bohuslava Šenkýřová.

Epizoda 16 / Doc. Giuseppe Maiello: „Proč studovat marketing?“

O tom, jestli je třeba bát se nových sociálních sítí a jak moc zajímavým médiem jsou podcasty, jsme si v novém díle popovídali s doc. Giuseppem Maiellem, Ph.D., členem Katedry marketingové komunikace a garantem připravovaného studijního programu Nová média a marketingová komunikace.

Epizoda 15 / Prorektor Petr Budinský: „Jak ochránit svoje peníze v době vysoké inflace?“

Jak ochránit svoje peníze v době vysoké inflace, jak vybrat tu nejlepší investici, když se ve světě financí příliš neorientujete? Vyplatí se vsadit na zlato nebo na bitcoiny? To vše jsme probrali s prorektorem Vysoké školy finanční a správní doc. Petrem Budinským v našem podcastu.

Epizoda 14 / Proděkanka Naděžda Petrů: „Je doktorské studium jenom rozšířením a prohloubením studia magisterského?“

Je doktorské studium jenom rozšířením a prohloubením studia magisterského? Nebo studenti vstupují do neprobádaných vod? Může absolventovi pomoct v kariéře a nebo má smysl jen když uvažujete o vědecké či akademické dráze? Vyzpovídali jsme na toto téma doc. Naděždu Petrů, proděkanku Fakulty ekonomických studií Vysoké školy finanční a správní. A ve studiu s námi byli i dva studenti doktorského studijního programu Finance Oskar Crnadak a Adam Černohorský.

Epizoda 13 / Proděkan Jiří Straus: „Historie kriminalistiky je mezi studenty velmi oblíbená“

V našem podcastu jsme se vrátili ke kořenům kriminalistiky. Zajímá podobné téma studenty? Jak moc je věda propojená s vyšetřováním trestných činů a proč je v kriminalistice dobré vyznat se v broucích. O tom všem jsme si povídali s prof. Jiřím Strausem, garantem studijního programu Kriminalistika a forenzní disciplíny.

Byznys Romany Navarové na Rádiu ZET/ Prorektor Budinský: "Domnívám se, že inflace už vrcholu dosáhla."

Prorektor VŠFS Petr Budinský byl hostem na Rádiu ZET, hovořil o inflaci, recesi, státním dluhu a dalších souvisejících ekonomických tématech. Celý rozhovor si můžete poslechnout jako podcast.

Epizoda 12 / Prorektor Miroslav Šimůnek: "Pracovat s Havlem bylo inspirativní."

S prorektorem VŠFS pro legislativu a studijní programy JUDr. Mirkem Šimůnkem jsme si povídali o tom, jak ovlivňuje ústava naše běžné životy a jak moc jsou důležité právní zvyklosti. Ale dozvěděli jsme se třeba i to, že Václav Havel měl rád polévky.

Epizoda 11 / Doc. Ondřej Roubal: "Existuje definice krásy a štěstí? Jak se ideálu krásy přiblížit?"

Je možné krásu a přitažlivost kapitalizovat? Tentokrát jsme v našem studiu otevřeli téma, které zajímá snad každého. Prorektor pro výzkum a vývoj doc. Ondřej Roubal se totiž se svými studenty v programu Marketingová komunikace věnuje nejenom reklamě, ale i životnímu stylu. Povídali jsme si proto o tom, co považují muži na ženách za atraktivní, jaké vlastnosti by měl mít ideální muž a nakolik je v dnešním světě krása výhodou.

Epizoda 10 / Marie Roland Ciprová: "Nacházejí pracující rodiče dostatečnou podporu zaměstnavatelů a okolí?"

Poprvé jsme v našem podcastovém studiu uvítali studentku naší univerzity. Bc. Marie Roland Ciprová letos v červnu složila ve studijním programu Marketingová komunikace státní závěrečné zkoušky na samé jedničky a ve studiu u nás chce rozhodně pokračovat. Tématem jejího rozhovoru byla vedle zkušenosti ze studia zejména její klasifikační práce na téma Slaďování pracovního a rodinného života v České republice. Jak daleko jsme v této oblasti? Nacházejí pracující rodiče dostatečnou podporu zaměstnavatelů a okolí? Poslechněte si náš podcast.

Epizoda 9 / Petr Mach: "Vrátí se ceny ještě na úroveň před inflací? Pomohlo by ČR, kdyby měla euro?"

Můžeme očekávat, že se ceny ještě někdy vrátí na hladinu před inflací? A pomohlo by v dnešní turbulentní době, kdyby měla ČR euro? Co to vlastně inflace je? Otázky točící se okolo tohoto tématu jsme probrali v dalším dílu podcastu VŠFS s ekonomem a pedagogem VŠFS Petrem Machem.

Dopolední host Rádia ZET / Rektorka VŠFS Šenkýřová: Před covidem jsme měli 1200 zahraničních studentů, teď se musíme snažit získat studenty české a slovenské

„Soukromé školy nedostávají žádnou podporu. Na jednu stranu se na nás dívá jako na byznys. Na druhou stranu nemůžeme podnikat tak, jak bychom chtěli, protože jsme tvrdě regulovaní. Musíme získat akreditace Národního akreditačního úřadu, posuzují nás konkurenti z veřejných vysokých škol a tam se rozhoduje o tom, který studijní program budeme mít akreditovaný a musíme splnit všechna kritéria jako veřejné univerzity,” říká Bohuslava Šenkýřová. „Co vlastně jsme? Na to se někdy snažím přijít v noci, když nemůžu spát,” dodává.

Epizoda 8 / Marek Černoch: "Proč by měl mít váš finanční poradce odbornou zkoušku Master of Financial Planning?"

Proč by měl mít váš finanční poradce odbornou zkoušku Master of Financial Planning? Jaké z toho plynou pro Vás bonusy? A jaká míra regulace je ještě k užitku a kdy už spíše brzdí rozvoj? Nejen o těchto tématech jsme si povídali s Markem Černochem, výkonným ředitelem České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování.

Epizoda 7 / Doc. Naděžda Petrů: „Můžete se naučit ve škole řídit firmu? A jak vám akademické vzdělání pomůže při předávání rodinného podnikání?“

Otázky pro vedoucí Katedry ekonomie a managementu a současně garantku studijního programu Ekonomika a management doc. Naděždu Petrů, se kterou jsme si mimo jiné povídaly o univerzitním Dni D, studentském podnikání nebo o dovednostech, které našim studentům budou užitečné nejen pro zkoušky.

Epizoda 6 / Prof. Jiří Straus: „Jsou věrohodnější metody forenzního entomologa Gila Grissoma z Kriminálky Las Vegas nebo vyšetřovatele mjr. Tomáše Kozáka z Případů 1. oddělení? A co se mohou studenti naučit od Sherlocka Holmese?“

Evropsky proslulý kriminalista a forenzní biomechanik prof. Jiří Straus, garant studijního programu Kriminalistika a forenzní disciplíny a proděkan Fakulty právních a správních studií Vysoké školy finanční a správní, nám v dalším díle univerzitního podcastu prozradí, zda jsou věrohodnější metody forenzního entomologa Gila Grissoma z Kriminálky Las Vegas nebo vyšetřovatele mjr. Tomáše Kozáka z Případů 1. oddělení. Dozvíme se od něj, jaké hlavní rozdíly lze najít mezi skutečným a filmovým trestným činem a překvapí nás i tím, jaké fiktivní detektivní postavy rád využívá při výuce a zda se studenti mohou něco naučit od Sherlocka Holmese.

Epizoda 5 / Doc. Otakar Schlossberger a Ing. Tomáš Hládek: "Víte, jaký je rozdíl mezi instantní platbou a instantní polévkou?" 

Jak běžné takové instantní platby jsou? A jak je možné je využívat třeba při podnikání? Nejenom nad těmito odbornými tématy jsme se v univerzitním podcastu poprvé sešli k rozhovoru ve třech. Pozvání přijali Ing. Tomáš Hládek, poradce pro otázky platebního styku v České bankovní asociaci a externí pedagog VŠFS, a doc. Otakar Schlossberger, děkan Fakulty ekonomických studí a garant studijního programu Finance.

Epizoda 4 / Doc. Stanislava Mildeová: "Technologie i informatika se dynamicky rozvíjí a prostupují všemi činnostmi našeho života, proto je aplikovaná informatika velmi užitečná."

Věděli jste, že zakladatelkou zdánlivě výsostně mužského oboru jako je informatika, je žena? O tom, jaké je místo žen v informatice a v čem jsou pro tento obor nenahraditelné, jsme si povídali s doc. Stanislavou Mildeovou, garantkou studijního programu Aplikovaná informatika na Vysoké škole finanční a správní.

Epizoda 3 / Doc. Jan Kolouch: "V rámci bezpečnostně právních studií se naši studenti podrobně dozvědí, jak fungují kybernetické útoky a jak se proti nim chránit."

Kyberkriminalita patří k žhavým tématům současnosti. Pandemie koronaviru i válka na Ukrajině ji posunuli ještě více do centra pozornosti. Stát se obětí zločinu v kyberprostoru je mimořádně snadné, nestáváme se ale často i pachateli? A jak se pro mnohé v tomto matoucím prostředí pohybovat? Nejenom nad tímto tématem jsme se sešli s doc. Janem Kolouchem, garantem předmětů věnujících se problematice kybernetické kriminality a kybernetické bezpečnosti na Vysoké škole finanční a správní.

Epizoda 2 / Prorektor VŠFS Doc. Petr Budinský: "Kdo rozumí financím, může v dnešní době uspět."

Je správný čas vzít si hypotéku? A zastaví se někdy inflace? Jak reaguje na situaci na finančních trzích Česká národní banka a jak můžou finanční klima v ČR ovlivňovat mezinárodní finanční instituce? Poslechněte si náš rozhovor s prorektorem VŠFS, odborným garantem studijního programu Finance a předním českým odborníkem na finanční trhy doc. Petrem Budinským.

Epizoda 1 / Rektorka VŠFS Bohuslava Šenkýřová: "Jsme přátelská univerzita s profesionálním a klientským přístupem, ale za školné si u nás titul nekoupíte - jen šanci vzdělávat se."

Co se skrývá pod značnou Vysoká škola finanční a správní? Proč byste si ke studiu měli vybrat právě tuto a ne jinou univerzitu? Co můžete od studia čekat a co v žádném případě ne? Na všechny tyto otázky odpoví v úvodním díle Podcastů VŠFS rektorka univerzity a zakladatelka Společenství škol Bohuslava Šenkýřová.