section
Finanční a investiční fórum

Finanční a investiční fórum

14.12.2018

Ve čtvrtek 6. prosince 2018 se na Vysoké škole finanční a správní konalo další z oblíbených Finančních fór. Debatu jako tradičně moderoval prorektor univerzity Petr Budinský a účastnili se jí ekonomové Lukáš Kovanda (hlavní ekonom Czech Fund), Petr Sklenář (hlavní ekonom J&T BANKY) a František Bostl (výkonný ředitel STARTEEPO).

Jedním z předmětů debaty byla obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, v čemž přítomní ekonomové vidí mocenský podtext, protože americké administrativě nejde pouze o snížení schodku obchodní bilance. "Převažují cla na kapitálové produkty a meziprodukty (nad cly na spotřební zboží). Cílem je zcela změnit obchodní vztahy," řekl v průběhu diskuse Petr Sklenář. Podle Sklenáře tak jde o jasnou snahu vymezit si mocenské pozice na mezinárodním poli, a předejít tak i případnému vážnějšímu střetu třeba v podobě vojenského konfliktu.

Americká vláda zároveň po Číňanech požaduje větší ochranu duševního vlastnictví a také to, aby Peking přestal nutit americké korporace předávat technologické know-how čínským partnerům a obecně usnadnil přístup amerických firem na čínský trh. „Čína hospodářsky vyrostla na západních technologiích a nejen v USA panují obavy z její technologické dominance," řekl v této souvislosti František Bostl.

Lukáš Kovanda poznamenal, že chování USA vůči Číně není jen o Trumpovi, který se k různým záležitostem rád a často vyjadřuje prostřednictvím sociální sítě Twitter. "Ze strany USA jde o jasnou strategii, která nezávisí na tom, co zrovna Trump napíše na Twitter."

Akcentovaná byla i ostatní témata diskuse. Přesvědčit se o tom můžete v přiloženém videozáznamu.