section
Devátý ročník konference Bezpečná Evropa 2018

Devátý ročník konference Bezpečná Evropa 2018

12.12.2018

IX. ročník mezinárodní vědecké konference na téma „Bezpečná Evropa 2018“ se konal na Vysoké škole finanční a správní 22. listopadu t.r. Konference byla zaměřená především na fenomén bezpečnosti a výsledky výzkumu v procesu konstituování a rozvoje bezpečnostních věd a s nimi spojených  právních, kriminologických, technických, kybernetických a dalších aspektů. Uspořádala jí Katedra veřejného a mezinárodního práva na Fakultě právních a správních studií.

Konference se zúčastnili přední odborníci zabývající se problematikou bezpečnostních věd, ale i z policejní a bezpečnostní praxe z Ukrajiny, Polska, Slovenska a České republiky.

Garant konference a odpovědný řešitel výzkumu „Konstituování a rozvoj bezpečnostních věd a transfer vědeckých poznatků do bezpečnostní praxe“ prof. Porada konstatoval, že výzkum byl úspěšně ukončen, a představil téměř finální výstup – kolektivní monografii: Bezpečnostní vědy (Úvod do teorie a metodologie a bezpečnostní terminologie), která vyjde začátkem roku 2019 a kterou předložil k diskusi. V té byly předneseny nové náměty, na něž mohou ještě autoři (řešitelé výzkumu) publikace případně reagovat.

Na konferenci zazněla řada dalších zajímavých příspěvku týkající se problematiky, namátkou  Paradigma fenoménu bezpečnosti, Bezpečnost Evropy v perspektivě historických a současných ohrožení, Bezpečnostní rizika, komponenty a cíle bezpečnosti EU, Etický hacking v kontexte managementu bezpečnosti, nebo Komerční bezpečnostní činnost. Všechny příspěvky budou uveřejněny v připravovaném sborníku.