section
Co přinesou moderní technologie v blízké budoucnosti?

Co přinesou moderní technologie v blízké budoucnosti?

23.04.2018

Ve čtvrtek 19. dubna 2018 se v Kongresovém centru VŠFS konalo další z oblíbených fór MF Dnes, které již tradičně moderoval Jaroslav Plesl, šéfredaktor deníku MF Dnes. Ondřej Bačina (nezávislý konzultant IT, CTO IT Friends s.r.o.) a Luděk Šafář (presales manager, Dell EMC/CZ, HU, North East Europe) spolu s ním diskutovali nad otázkou „Co přinesou moderní technologie v blízké budoucnosti?“

Témata „Rozšířená a virtuální realita“, „Umělá inteligence a samořiditelná auta“, nebo „Technologie ve finančních službách“ rozpoutala zajímavou a obsáhlou diskusi, zda se jedná o hrozbu nebo příležitost. Diskusi podnítil Luděk Šafář, když přítomné vyzval, aby se přiklonili k jedné z možností. Většina publika vnímala vývoj technologií jako příležitost, což je dle L. Šafáře dalším dílčím argumentem pro přesvědčení, že se lidstvo dovede s jejich vývojem vypořádat. Zajímavým momentem diskuse byly otázky rychlosti jejich vývoje a toho, že jsme svědkem situace, jak technologie předbíhají legislativu.

Mimořádně atraktivní byla i pasáž věnovaná programu Elona Muska a jeho samořiditelným autům jako nástroji budoucnosti dopravy. Jejich implementace by bezpochyby významně snížila nehodovost, protože za většinou nehod stojí lidské pochybení. Je dokonce možné, že díky samořiditelným autům výrazně zlevní povinné ručení, které nebude platit majitel auta, ale výrobce jako součást garance vozu.

Poslední téma se ukázalo být natolik významné a obsáhlé, že mu bude věnováno samostatné fórum v říjnu 2018. Přítomní tak alespoň krátce diskutovali na problematikou kryptoměn a technologiemi blockchain jako technologiemi budoucího širokého uplatnění.

Stanislava Mildeová z Katedry informatiky a matematiky v rámci diskuse přítomné upozornila, že velká část zmiňovaných témat je součástí našeho studijního programu Aplikovaná informatika. Vzhledem k rychlosti vývoje technologií je také zřejmé jak obrovský význam má nejenom klasické vysokoškolské vzdělání, ale zejména jak je nutné své znalosti a dovednosti aktualizovat pomocí konceptu celoživotního vzdělání.

Záznam z diskuse: