section
Guvernér ČNB J. Rusnok přednášel na VŠFS

Guvernér ČNB J. Rusnok přednášel na VŠFS

10.11.2017

Ve středu 1. listopadu přednášel na VŠFS v rámci Finančního a investičního fóra guvernér České národní banky Jiří Rusnok. O přednášku byl skutečně mimořádný zájem, Kongresové centrum VŠFS bylo zaplněno do posledního místa.

Guvernér v úvodu vystoupení konstatoval, že se koruna od ukončení kurzového závazku v dubnu 2017 pohybuje jedním směrem, tedy posiluje, bez výraznějších výkyvů, což je velmi dobrá zpráva. Nicméně celkové posílení koruny je přibližně 5 %, tedy možná méně než odborníci očekávali. J. Rusnok současně uvedl, že se od zavedení kurzového závazku v listopadu 2013 výrazně zvýšil objem devizových rezerv na současnou úroveň ekvivalentu přibližně 3,3 bilionu korun. Na dotaz ohledně případné účetní ztráty způsobené silnější korunou (vlivem přecenění těchto rezerv) guvernér vysvětlil, že případná ztráta bude kompenzována výnosem z těchto aktiv.

K aktuálnímu vývoji české ekonomiky guvernér sdělil, že její dosavadní velmi příznivý vývoj v letošním roce může být oslaben nedostatkem pracovních sil. Diskuze se dále soustředila na nemovitostní trh a hypotéky, přičemž J. Rusnok vysvětlil, proč centrální banka podporuje přijetí zákona, který dává ČNB větší pravomoci ohledně zpřísnění poskytování hypoték komerčními bankami.

Při hodnocení perspektiv přijetí eura guvernér uvedl, že Česká republika splňuje všechna Maastrichtská kritéria, nicméně k přijetí eura by mělo dojít až po větším přiblížení úrovně naší ekonomiky s ekonomikami vyspělých zemí Eurozóny, hlavně Německa.

 

Sestříhaný záznam z přednášky: