section
Rektorka VŠFS členkou vedení IAUP

Rektorka VŠFS členkou vedení IAUP

21.07.2010

Rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová se stala členkou výkonného výboru (Executive Committee) International Associaction of University Presidents (IAUP). Jmenování proběhlo ve dnech 17. až 23. června 2010 v Tokiu na období let 2011 až 2014. Je historicky první zástupkyní České republiky ve vedení IAUP. Novým prezidentem se stal Dr. J. Michael Adams, rektor významné americké Fairleigh Dickinson University.

B. Šenkýřová se v pozici člena Executive Committee bude podílet i na přípravě prestižní mezinárodní konference IAUP TRIENNIAL, která proběhne za účasti nejvýznamnější světových osobností (mj. se počítá s účastí prezidenta USA B. Obamy, případně vice-prezidenta USA J. Bidena) v New Yorku ve dnech 17. až 20. června 2011.


IAUP (založena 1964) je asociace prezidentů, rektorů a vrcholových manažerů univerzit a vysokých škol z více než sta zemí světa. Jejím hlavním posláním je trvalé zlepšování kvality vysokoškolského vzdělávání a posilování významu vysokých škol jako moderátorů a iniciátorů mezinárodní spolupráce a komunikace mezi světovými velmocemi a zeměmi třetího světa. IAUP plní prostřednictvím svých orgánů i aktivním členstvím ve významných světových institucích (např. UNESCO nebo řada nadnárodních nadací) také roli zprostředkovatele v oblasti eliminace světových konfliktů, snižování chudoby a zlepšování životní úrovně rozvojových zemí. Nástrojem uskutečnění strategických vizí IAUP je vysokoškolský vzdělávací proces a spolupráce mezi světovými univerzitami, a to v oblasti kvality výuky, vědecko-výzkumných projektů a společné komunikace, přenesené na regionální úrovně.


Další informace o IAUP naleznete na http://iaup.org.