section
Vyjádření vedení univerzity ke zrušení promocí v Praze ve dnech 14. - 16. 9. 2020

Vyjádření vedení univerzity ke zrušení promocí v Praze ve dnech 14. - 16. 9. 2020

11.09.2020

Vážené absolventky, vážení absolventi,

velmi nás zrušení krásné a závažné tradice promocí mrzí, jsme ovšem přesvědčeni, že zdraví nejenom Vás a Vašich blízkých, ale i našich zaměstnanců je tou nejcennější komoditou. Prostory kostela sv. Šimona a Judy bohužel neumožňují uspořádat prostor tak, abychom sebe ani Vás nevystavovali riziku. Zázemí kostela je velmi stísněné, jeho prostory téměř nevětratelné, na jedné ploše se tam potkávají absolventi i pedagogové, musí dokonce sdílet jedno hygienické zařízení, tomu bychom se nevyhnuli při sebevětších omezeních počtů účastníků. Nehledě na to, že musíme zajistit i další chod školy a vystavovat proto celou řadu akademických i neakademických pracovníků riziku nákazy při masové akci je pro nás neakceptovatelné.

Naše rozhodnutí v žádném případě nebylo unáhlené, bylo velmi složité a jsme přesvědčeni, že i zodpovědné. Samozřejmě jsme očekávali negativní reakce, o to více nás těší ty souhlasné. A v tom je samozřejmě kámen úrazu. Pomalu co absolvent, to názor. Někdo chce striktně promoce v tradiční podobě, někdo bez rodiny, protože by se cítil ohrožen větším množstvím osob, řada studentů nám již dopředu avizovala, že považují konání promocí za nezodpovědné a rovnou se odhlašovali. Mimochodem nejsme zdaleka jedinou školou, ať již veřejnou nebo soukromou, která k podobnému kroku přistoupila. Ani zde se nejspíš nechtějí stát novým centrem komunitního šíření a ohrožovat široké okolí.

Přistoupili jsme, jako pořadatel akce, k rozhodnutí promoce zrušit s veškerou vážností a zodpovědností. A v duchu našich nejvlastnějších zásad nechceme a nemůžeme slibovat něco, nad čím nemáme plnou kontrolu. Nedokážeme predikovat kdy a za jakých podmínek bude možné promoce opětovně pořádat. Za půl roku, za rok? A po celou dobu zadržovat studentům jejich diplomy? Nebo pořádat vlastně „divadelní představení“ bez závažného obsahu předání diplomu? To se nám zdá nedůstojné akademické půdy. Je to také jediný důvod, proč je naše rozhodnutí zrušit promoce bez náhrady definitivní.

Chceme ovšem uspořádat setkání s našimi absolventy v „lepších“ dobách. Společenské setkání samozřejmě promoce nenahradí, bude ale snad příležitostí k opětovnému setkání a připomenutí si let studií.

Na základě doporučení MZ ČR je umožněn vstup do budovy školy pouze studentům a absolventům, ale vždy pouze s jasně definovaným účelem návštěvy, proto se bohužel převzetí diplomů nemůžou zúčastnit Vaši rodinní příslušníci ani přátelé. Společenský oděv pochopitelně uvítáme jako projev vážnosti, kterou přikládáte převzetí diplomu, nicméně povinný není.

Děkujeme za pochopení v této nelehké době a přejeme nám všem hodně zdraví, energie a životního optimismu.

 

Vedení Vysoké školy finanční a správní