section
Laboratoř neuromarketingu se představila zástupcům firem

Laboratoř neuromarketingu se představila zástupcům firem

06.02.2020

Vysoká škola finanční a správní se podílela na zajímavé akci Inovačního centra Ústeckého kraje s názvem Jak nastartovat inovace ve firmách. Akce se konala v úterý 28. ledna 2020 a Laboratoř neuromarketingu VŠFS zde prezentoval Pavel Rosenlacher. Cílem pravidelně pořádaného workshopu bylo letos sdílet zkušenosti, navazovat nové kontakty a prezentovat příklady dobré praxe mezi firmami a výzkumnými organizacemi. O workshopu psal i server Věda a výzkum, článek najdete zde.

O shrnutí dojmů z workshopu jsme požádali přímo Pavla Rosenlachera:
„Řada českých firem si láme hlavu, jak být na trhu ještě úspěšnější a jak ještě více zvýšit prodeje svých produktů. V globalizovaném světě oslovit spotřebitele, který je obklopen reklamou, není jednoduché. Jednou z úspěšných cest může být neuromarketing. Naše Laboratoř neuromarketingu a marketingových analýz představila několika desítkám zástupců firem své úspěchy v této oblasti, které by mohly pomoci firmám se ještě více prosadit na trhu. Na workshopu jsem prezentoval neuromarketingové poznatky z oblasti produktových fotografií, food stylingu a tvorby efektivního designu reklamy, což zástupce firem zaujalo.“ 

    

Neuromarketing na VŠFS
Neuromarketingu se Vysoká škola finanční a správní věnuje již 10 let a patří k průkopníkům tohoto odvětví v ČR. Studenti VŠFS mají možnost studovat neuromarketing jako volitelný předmět studijního programu Marketingová komunikace a v rámci Univerzitního výzkumného centra školy je zřízena Laboratoř neuromarketingu a marketingových analýz, kde mají studenti možnost uskutečňovat neuromarketingové výzkumy pro své závěrečné práce. 
Také marketingové oddělení VŠFS využívá neuromarketingových technik k analýze vlastních propagačních materiálů a např. pomocí Eye Tracking kamery zjišťuje účinnost vlastních kampaní.

  

Co je to neuromarketing?
Neuromarketingový výzkum vychází ze současného nákupního chování spotřebitelů, na které denně působí obrovské množství reklam a příležitostí k nákupu. Spotřebitel se tak rozhoduje hlavně na základě emocí, nikoli racionality, a z toho důvodu je pro tradiční marketing velmi těžké odhalit ty pravé důvody nákupu. 
Neuromarketingový výzkum na to reaguje tím, že namísto běžného dotazování používá ke zjišťování emocí zákazníků měření jejich mozkové aktivity při sledování reklamy, případně pohybů očí pomocí metody Eye Tracking. Díky tomu je možné „změřit“, jak produkt či reklama spotřebitele zaujala a přiměla k nákupu. Metoda Eye Tracking dokáže zaznamenávat i ty nejjemnější, podvědomé pohyby oka, které si člověk ani neuvědomuje. Díky této metodě je možné zjistit, zda v reklamě jako první osloví spotřebitele například značka, produkt anebo cena. 
Metoda Eye Tracking se velice často používá k testování designu reklamy, produktových fotografií či i tzv. food stylingu a aranžování pokrmů. Výstupem měření je tzv. heat mapa, která ukazuje, jak intenzivně respondent sledoval jednotlivé oblasti fotografie či videa. Na základě toho je možné vytvořit reklamu, která svým designem dokáže zaujmout pozornost spotřebitele a ovlivnit jeho nákupní rozhodnutí.