section
VŠFS zastupuje v rámci Roku rodinného podnikání 2018 vysokoškolskou platformu

VŠFS zastupuje v rámci Roku rodinného podnikání 2018 vysokoškolskou platformu

02.02.2018

Rok rodinného podnikání 2018 zahájila v úterý 30. ledna konference „Jak úspěšně předat rodinnou firmu druhé generaci“. V projektu vyhlášeném AMSP ČR naše univerzita zastupuje vysokoškolskou platformu, a to společně s VŠE a s TU v Liberci.

První blok konference vyhrazený diskusi s předsedou vlády Andrejem Babišem a s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou moderoval Karel Havlíček, děkan Fakulty ekonomických studií. Oba politici potvrdili, že rodinné firmy budou mít v příštích letech vládní prioritu a že jejich definice bude ukotvena legislativně v občanském zákoníku.

Na zavedení problematiky rodinného podnikání do studijních programů a na představení konkrétních vědecko-výzkumných aktivit TU v Liberci, VŠFS a VŠE se zaměřil druhý blok konference. Naděžda Petrů, vedoucí Katedry řízení podniku, mimo jiné prezentovala výsledky hodnocení marketingové vitality rodinných firem, nabídla možnost přípravy vzdělávacích kurzů „šitých na míru“, hostovských přednášek majitelů rodinných firem ve výuce, stáže našich studentů v rámci tvorby závěrečných prací. Blok byl zakončen křtem publikace Nástupnictví v rodinných firmách, slavnostní přípitek pronesla rektorka a předsedkyně představenstva naší univerzity Bohuslava Šenkýřová.

V následujícím programu měli účastníci možnost poznat vzácné hosty -  prof. Mattiase Nordqvista - světově uznávaného odborníka na oblast rodinných firem, nebo  Roberta Brazzale z rodinné firmy Brazzale Moravia, který se podělil o zkušenosti s tím, jak to bylo, když se sedmá generace italských sýrařů rozhodla podnikat na Hané... Zajímavá byla i  panelová diskuse s českými rodinnými firmami.

Další ročník je plánován na půdě VŠFS v lednu 2019.