section
Miloš Zeman přednášel na VŠFS o kurzovém závazku

Miloš Zeman přednášel na VŠFS o kurzovém závazku

20.04.2017

Duben se v historii naší univerzity pomalu stává měsícem významných setkání, která jsou vždy spojena s aktuálními tématy. Ve čtvrtek 14. dubna 2016 jsme přivítali bývalého prezidenta Václava Klause, který se věnoval v té době mimořádně žhavému tématu migrace. V úterý 18. dubna 2017 vystoupil k problematice kurzového závazku pro studenty, absolventy a zaměstnance Vysoké školy finanční a správní prezident České republiky Miloš Zeman.

Po setkání s vedením univerzity zamířil do zcela zaplněného Kongresového centra. O jeho vystoupení byl zájem, který dalece přesahoval kapacitní možnosti přednáškového sálu. Nutností proto byla registrace, kde platilo jednoduché pravidlo: Kdo se přihlásil a přišel včas, ten získal místo v Kongresovém centru. Těm ostatním jsme zajistili živý přenos do vedlejší auly.

Pana prezidenta přivítala rektorka Bohuslava Šenkýřová, která mu poděkovala nejenom za návštěvu, ale i za záštitu česko-čínsko-amerického vzdělávacího projektu Triple Degree, díky němuž na VŠFS v současnosti studuje přes 50 čínských studentů a v příštím roce jich bude již téměř 100.

Prezident Zeman v úvodu ocenil, že si mohl sám vybrat téma přednášky. Po přibližně 25 minutách přišel čas na dotazy. Prezident přímo zdůraznil, že je připraven odpovídat na široké spektrum otázek, které nemusí vázat na přednášené téma. A dotazy se skutečně týkaly nejenom ekonomické oblasti, jako bylo přijetí eura nebo ekonomické postavení ČR, ale i třeba postavení cizinců v ČR. Zájem o diskusi s prezidentem měli i zahraniční studenti, což dokládal dotaz v angličtině, nebo i v češtině - pečlivě připravený (a proto napsaný na papíře) - jedné z našich ruských studentek.

Prezident se v rámci diskuse projevil nejen jako šaramantní a profesionální řečník, ale i jako otevřený a vlídný člověk bez stopy nadřazenosti.

V závěru se podepsal do univerzitní pamětní knihy a převzal jako dárek od VŠFS ručně vyráběnou broušenou vázu se zlatým dvouocasým lvem a nápisem Pravda vítězí.

Akce nebyla zejména z kapacitních důvodů určena široké veřejnosti a původně ani médiím. Pro velký neplánovaný zájem z jejich strany jsme, byť na úkor studentů, nakonec zajistili přístup všem novinářům, kteří na setkání dorazili, včetně neakreditovaných TV Prima a novinky.cz.

Podobné zajímavé diskuse pro naše studenty a zaměstnance připravujeme i v příštích měsících.

Záznam ze setkání s prezidentem Zemanem najdete zde: