section
Český i slovenský tým jsou ve finále GMC

Český i slovenský tým jsou ve finále GMC

19.04.2016

Světová soutěž v manažerském řízení firem Global Management Challenge má v Macau pro Čechy a Slováky neuvěřitelně příznivý vývoj. Oba týmy se dostaly do finále a to z prvních postupových míst. Pro český tým je to poprvé za období, ve kterém soutěž organizuje naše univerzita. Slovensko se v posledních pěti letech dostalo do finále již potřetí, nicméně poprvé z prvního místa. V Macau se koná finále opakovaně. Pro nás i pro Slováky se pojí s příjemnými vzpomínkami, protože v minulosti zde jak český, tak slovenský tým zvítězily.

 

Celkem do osmičlenného finále, které se bude konat 20. dubna 2016 postoupilo ze čtyř skupin těchto osm týmů:

  • Česko, Maroko,
  • Slovensko, Čína,
  • Rusko, Lotyšsko,
  • Brazílie, Keňa.

Oba naše týmy, český i slovenský získaly v semifinále velký počet bodů, což dává do zítřejšího finále oprávněné naděje. Spolu s Ruskem a Brazílií se tak de facto staly nejsilnějšími týmy světa.

Už před semifinále, kterého se zúčastnilo rekordních 25 týmů, byl český tým poměrně optimistický. Obával se nejvíce soupeřů z Portugalska, nicméně průběh všech pěti kol ukázal, že nejsilnějším soupeřem bylo Maroko. Ve všech pěti rozhodnutích se Češi drželi na prvním, nejhůře druhém místě. Výsledky Česka, Maroka a Portugalska však byly velmi těsné.

Slovenský tým vedl svoji skupinu spolu s Čínou, po třetím kole tak již bylo zcela zřejmé, že právě tyto dva týmy postoupí. Papírově přitom Čína byla, vedle obávaného Ruska, favoritem.

Překvapením soutěže je nástup afrických týmů z Maroka a Keni.

V Macau se všechny zúčastněné týmy setkaly s velkou pohostinností. Třídenní program zahájila prohlídka Macaa a rozlosování do jednotlivých skupin. Součástí dnešního programu bylo i setkání partnerů organizované pořadatelskou firmou SDG, za kterou vystoupili Luis Alves Costa a výkonný ředitel soutěže Joao Henriques.

Zítra ve středu 20. dubna se již bude konat samotné světové finále a také slavnostní vyhlášení vítězů.

Vysoká škola finanční a správní organizuje soutěž GMC jak v Česku, tak na Slovensku, kam vysílá vítězné týmy obou zemí, již po páté.

Soutěž Global Management Challenge ověřuje teoretické i praktické manažerské dovednosti studentů a současně je učí nést důsledky svých rozhodnutí. Jen na nich totiž záleží, zda virtuální firma, kterou řídí, uspěje na vybraných trzích. Jednou z hlavních předností soutěže je spolupráce studentů s prestižními firmami. Ty se do projektu zapojují nejen jako partneři, ale i jako patroni podporující své týmy. Firmy poskytují soutěžícím odbornou pomoc a zasvěcují je do principů řízení společnosti, samotná rozhodnutí jsou ale plně na studentech.