section
Šachy získávají na VŠFS silnou tradici

Šachy získávají na VŠFS silnou tradici

15.04.2016

Už šestý ročník Šachového turnaje středních a jazykových škol, který se na VŠFS konal v pátek 1. dubna, potvrdil svou stabilní oblibu. Mezi 27 hrajícími týmy z celé České republiky jsme vedle tradičních účastníků (např. brněnské Gymnázium Matyáše Lercha) uvítali nováčky (za všechny např. 1. soukromé jazykové gymnázium z Hradce Králové). Úroveň turnaje byla již tradičně velmi vysoká.

Šachový turnaj zahájil prorektor univerzity Petr Budinský, dodržování pravidel zajišťoval Jan Kolašín, sekretář Šachového svazu ČR, který se navíc podílel i na organizaci celého turnaje. Ten se hrál švýcarským systémem na sedm kol, tempem rapid šach (každý hráč měl na jednu partii 15 minut).

Týmy na prvních třech místech byly velmi vyrovnané. Na prvním místě se umístilo Gymnázium Plzeň “A” (tým ve složení Jonáš Eret, Jitka Jánská, Martin Simet a Martin Kopřiva). Druhé místo obsadilo Gymnázium Na Vítězné pláni, třetí Gymnázium F. M. Pelcla. Vítězům předali ceny zástupci VŠFS.

Vítězný tým si na závěr zahrál simultánní utkání s naším pedagogem Miroslavem Juráskem a dostal příležitost zahrát si i se švédským velmistrem Pontusem Carlssonem, který jako druhý šachista černé pleti v historii získal v roce 2007 titul velmistra.

Gratulujeme vítězům a těšíme se na další ročník.