section
Finanční a investiční fórum: při investování používejte zdravý rozum

Finanční a investiční fórum: při investování používejte zdravý rozum

08.04.2016

Již osmé Finanční a investiční fórum, které se na půdě Vysoké školy finanční a správní konalo ve středu 6. dubna 2016, se setkalo s mimořádným zájmem. Zcela zaplněné Kongresové centrum se zaujetím sledovalo komu svěřit své finance a živě se zajímalo o největší investiční myšlenky v roce 2016. Diskusi předních odborníků v oblasti financí a investic Františka Bostla (Colosseum, a. s.), Lukáše Kovandy (Roklen Fin a. s.) a Jana Macka (SwissLife Select) moderoval prorektor VŠFS Petr Budinský.

V prvním bloku věnovaném rizikům na finančních trzích, bankovním produktům, privátnímu bankovnictví, asset managementu a fondům se diskuse dotkla pojmů jako je bail-in, peníze shazované z vrtulníku, inflace a výkonnost ekonomik. Současný tlak Evropské centrální banky na zvyšování spotřeby pomocí inflace jako jediného samo-spásného prostředku kritizoval Jan Macek. František Bostl apeloval na používání zdravého rozumu, který je nakonec nejlepším investičním rádcem: „Při jakékoliv investici porovnávejte poměr výnosu a nákladovosti produktů,“ dodal Bostl.

Bankovní produkty v současné době nejsou prostředkem zhodnocení peněz, jejich kvalita je ovšem v poslední době poměrně srovnatelná napříč celým sektorem. Privátní bankovnictví je spíše otázkou přístupu a nadstandardních služeb. „Nejistota bank, které se bojí, že ztratí klienty, přispívá k zvyšování kvality služeb. Já osobně mám privátní bankovnictví rád,“ s úsměvem zahájil svůj příspěvek Lukáš Kovanda.

Zajímavá byla diskuse okolo asset managementu, ve které Lukáš Kovanda představil jeho on-line koncept částečně spravovaný roboty. Tato poměrně nenápadná vsuvka vzbudila širokou a dokonce emočně zabarvenou obhajobu lidského prvku ve finančním poradenství.

Návštěvníci fóra si mohli vyslechnout názory odborníků na investice do dluhopisů a akcií, došlo i na téma cizích měn, komodit a alternativních investic včetně definice, co je možné mezi ně ještě počítat. Občasné odborné půtky na tato témata i okolo konkrétních rad a doporučení celé fórum zpestřily a učinily o to zajímavějším.

K diskusi aktivně přispělo i publikum řadou otázek, některé šly poměrně na tělo, jako například ta, které se ptala na výši „fajn“ výnosu. V tomto ohledu byli všichni diskutující velmi realističtí a varovali před sliby nesmyslně vysokých výnosů, které jsou vždy postaveny na velké spekulativnosti. Na druhou stranu, jak připomněli opět všichni přednášející, chcete-li výnos, je takříkajíc na stole vždy i riziko.

Záznam z fóra můžete sledovat zde: https://youtu.be/krJeXPzs_fI.

Příští Finanční a investiční fórum se bude konat na podzim 2016.