section
Světovou soutěž v řízení firem vyhrál tým Ruska

Světovou soutěž v řízení firem vyhrál tým Ruska

23.04.2015

O světových špičkách v řízení firem je již rozhodnuto. Ve finálovém kole mezinárodní studentské soutěže Global Management Challenge (GMC), které se konalo ve čtvrtek 23. dubna, se na prvním místě umístil tým Ruska.

„Týmy, které postoupily až do závěrečného finále, byly skutečně velmi vyrovnané a do poslední chvíle nebylo rozhodnuto. Nicméně jsem si jist, že vítězný tým si svůj úspěch zasloužil,“ říká Petr Budinský, prorektor Vysoké školy finanční a správní (VŠFS), která soutěž v Česku organizuje. 

Soutěžní týmy mají za sebou několik perných dní. Samotné mezinárodní finále bylo zahájeno tento týden v úterý, kdy byly rozlosovány čtyři základní skupiny. V těchto skupinách se ve středu soutěžilo o postupová místa do závěrečného finále, z každé skupiny postupovali vždy dva finalisté. „Český tým bohužel do finále nepostoupil, ale protože chceme tradici soutěže v Čechách udržet a poskytnout českým vysokoškolákům šanci poměřit se v mezinárodní konkurenci i nadále, budeme soutěž organizovat opět v příštím roce. Takže možnosti jsou otevřené.“ komentuje průběh soutěže rektorka VŠFS Bohuslava Šenkýřová.

Dnešní den patřil samotnému mezinárodnímu finále, v němž se utkalo osm nejlepších týmů z celého světa. Během uplynulých dní také proběhla řada setkání a večeří, kde se domlouvaly spolupráce mezi univerzitami a velkými firmami, mezi nimiž je o soutěž velký zájem, protože právě umístění v soutěži může velkým korporacím napovědět, kde mají hledat budoucí elitu svého managementu.

„Se studenty a absolventy počítáme a spolupracujeme dlouhodobě. Jsou pro nás nejen inspirací, ale také budoucími spolupracovníky a kolegy. V rámci GMC máme možnost se potkat s talentovanými mladými lidmi, kteří pak mohou využít příležitostí, které pro studenty a absolventy nabízíme,“ vysvětluje Zita Václavíková, ředitelka HR J&T banky, proč se banka stala generálním partnerem soutěže.

Podobně k soutěži přistupuje Škoda AUTO, která je rovněž generálním partnerem GMC. Už nyní má pro studenty a absolventy řadu programů a má také vysokou školu, která nese její jméno.

„Získání, motivování a udržení si mladých talentů s nejen technickým vzděláním je pro společnost ŠKODA AUTO klíčové. Proto také dlouhodobě spolupracujeme s vysokými školami a podporujeme studentské soutěže. Studentům a absolventům nabízíme stabilní zázemí velké mezinárodní společnosti, možnost osobního rozvoje, pracovní příležitosti v zahraničí, nadstandardní finanční ohodnocení a řadu benefitů. Ideální příležitostí jak odstartovat svoji kariéru je ŠKODA Trainee program, který je určen absolventům českých i zahraničních vysokých škol,“ říká Jan Frydrych – Vedoucí náboru a HR marketingu ve společnosti Škoda Auto.

Soutěž má za cíl mezi studenty odhalit nejlepší budoucí manažery. Její tradice sahá do konce 70. let v Portugalsku a od té doby se soutěž pravidelně koná v různých zemích světa. Každý soutěžící tým dostane na starost modelovou obchodní společnost, se kterou operuje na virtuálních trzích EU, NAFTA a na internetu s cílem dosáhnout co nejvyššího zhodnocení investice a nejlepšího tržního postavení na základě dosaženého zisku. Toto kritérium určí vítěznou společnost na trhu, a tím i vítězný tým soutěže.

Další informace k soutěži naleznete v tiskových zprávách (http://www.vsfs.cz/?id=1094-tiskove-zpravy) a na webových stránkách soutěže (http://www.vsfs.cz/gmccz/) a mezinárodního finále soutěže (http://www.vsfs.cz/gmcinternationalfinal/).

Fotografie z jednotlivých akcí naleznete na http://www.vsfs.cz/gmcinternationalfinal/?id=98-photo-and-video

 

Sestřih z mezinárodního finále

 

Ke stažení

MS Word Rozhovor s Pedrem Alves Costou, 13 kB

Rozhovor s Pedrem Alves Costou, CEO společnosti SDG a ředitelem GMC