section
Sympozium Poznej svého klienta se věnovalo problematice

Sympozium Poznej svého klienta se věnovalo problematice "praní špinavých peněz"

19.02.2015

Již III. ročník symposia „Poznej svého klienta“ pořádala v úterý 17. února 2015 Katedra financí VŠFS ve spolupráci s Katedrou práva a národního hospodářství Právnické fakulty Masarykovy university Brno.

Letošní ročník byl navázán na plnění projektu – veřejné zakázky s názvem „Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti“, jehož řešitelem je právě Vysoká škola finanční a správní v rámci programu Bezpečnostní politiky státu 2010 – 2015. Jedná se o projekt aplikovaného výzkumu a inovací.

V rámci symposia, kterého se zúčastnilo více než 60 odborníků z bank, universit ekonomického nebo právního zaměření, policie nebo představitelů státní správy a také studentů, vystoupilo 13 řečníků, z nichž šest bylo členy řešitelského týmu. Témata byla zaměřena zejména na obsah a cíle projektu. Byly prezentovány názory na identifikaci klienta a jeho obchodů, byly podrobeny kritickou analýzou současné postupy při vyšetřování a byly naznačeny cesty možného dalšího vývoje či zlepšení. Část prezentací byla věnována problematice daňové kriminality a jejího postihu. V rámci diskusí si pak účastnici vyměňovali své názory či poznatky s řešením prezentovaných témat. Symposium přispělo k tříbení názorů a možných řešení problematiky v dané oblasti.

Výsledkem bude zejména zpracování návrhu na metodiku postupů při šetření, zjišťování majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti a odborná kniha.

Symposium opět potvrdilo, že je o problematiku „praní špinavých peněz“  zájem ze strany odborné veřejnosti.  Mediálním partnerem byl časopis Bankovnictví a partnerem společnost MasterCard CZ, kterým organizátoři touto cestou děkují za podporu.