section
Rektorka VŠFS zůstává ve vedení IAUP

Rektorka VŠFS zůstává ve vedení IAUP

20.06.2014

Rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová byla opětovně zvolena do výkonného výboru (Executive Committee) International Associaction of University Presidents (IAUP).

Do již druhého funkčního období vstoupila ve dnech 11. až 14. června 2014 jmenováním na další tři roky (2014 až 2017). Jmenování se konalo během prestižní mezinárodní konference IAUP TRIENNIAL v japonské Jokohamě, v jejímž závěru se nově zvolený výkonný výbor sešel k první pracovní schůzce. Bohuslava Šenkýřová je historicky první zástupkyní České republiky ve vedení IAUP.

Významnou součástí konference byla i pozvánka na jednání výkonného výboru IAUP Semi Annual Meeting, které se bude konat poprvé v historii organizace v Praze, a to ve dnech 12. – 14. 9. 2014. Českou republiku při této příležitosti navštíví okolo 100 nejvyšších představitelů univerzit z celého světa. Součástí akce bude i setkání se zástupci české akademické sféry.

IAUP (založena 1964) je asociace prezidentů, rektorů a vrcholových manažerů univerzit a vysokých škol z více než sta zemí světa. Jejím hlavním posláním je trvalé zlepšování kvality vysokoškolského vzdělávání a posilování významu vysokých škol jako moderátorů a iniciátorů mezinárodní spolupráce a komunikace mezi světovými velmocemi a zeměmi třetího světa. IAUP plní prostřednictvím svých orgánů i aktivním členstvím ve významných světových institucích (např. UNESCO nebo řada nadnárodních nadací) také roli zprostředkovatele v oblasti eliminace světových konfliktů, snižování chudoby a zlepšování životní úrovně rozvojových zemí. Nástrojem uskutečnění strategických vizí IAUP je vysokoškolský vzdělávací proces a spolupráce mezi světovými univerzitami, a to v oblasti kvality výuky, vědecko-výzkumných projektů a společné komunikace, přenesené na regionální úrovně.
Další informace o IAUP naleznete na http://iaup.org.