section
"Chci žít v suverénní zemi" řekl prof. Klaus studentům VŠFS

"Chci žít v suverénní zemi" řekl prof. Klaus studentům VŠFS

11.04.2014

Na duben 2014 připadá výročí podepsání Smlouvy o přistoupení k Evropské unii, nebylo proto velkým překvapením, že si prof. Václav Klaus, který přijal pozvání vystoupit na naší univerzitě, připravil pro studenty přednášku s názvem: „Je důvod slavit našich 10 let v EU?“. Přednáška spojená s diskusí se konala ve středu 9. dubna 2014 ve zcela zaplněném Kongresovém centu Vysoké školy finanční a správní.

Už v úvodu přednášky prof. Klaus jasně deklaroval, že podle jeho názoru důvody k oslavám nemáme. V následující přednášce nejprve vymezil teze, na základě kterých posléze vyjmenoval zásadní argumenty pro i proti, aby v závěru zdůvodnil své stanovisko. Pro studenty, pro které je vstup do EU už jen historií a nikoliv živou vzpomínkou, se zastavil u klíčových bodů našeho přistoupení k EU, přičemž komentoval i svůj osobní přínos v celém procesu.

Z pohledu posluchačů byla mimořádně zajímavá pasáž přednášky, v níž se prof. Klaus věnoval argumentům pro a proti konceptu Evropské unie, protože jasně definovala jeho názory na různé aspekty problematiky. Závěr přednášky nebyl příliš optimistický, když Václav Klaus konstatoval: „Nevěřím v naše vystoupení z EU (protože nevěřím, že by se k tomu občané naší země odhodlali), nevěřím, že nás z EU vyloučí (to by bylo politicky velmi nekorektní), nevěřím na samorozpuštění se EU (protože z ní žije, a to velmi dobře, spousta lidí), nevěřím na dobrovolnou, zevnitř vzniklou transformaci Evropské unie, jakkoli bych si ji přál, nevěřím – a tím zklamu řadu svých přátel a stoupenců – že se Evropská unie rozpadne.“, nicméně připravil tak půdu pro intenzivní a zajímavou diskusi.

Ta se mimo jiné dotkla situace na Ukrajině, hledání alternativ pro Evropskou unii, prezidentských voleb a dokonce i otevřela otázku, zda prof. Klaus nechystá návrat do aktivní politiky. To charismatický řečník, který několikrát publikum roztleskal během svých odpovědí, nevyloučil, ale ani nepotvrdil.

Přednáška byla pro všechny zúčastněné mimořádným zážitkem a těm, kteří se do přeplněného centra již nevešli, nezbývá než doufat, že prof. Klaus naši univerzitu v budoucnu opět navštíví, byť třeba s přednáškou na jiné aktuální téma. Evropské unii a výročí, na kterém dle řečníka není, co slavit, bude věnováno dubnové vydání Newsletteru Institutu Václava Klause.

 

Ke stažení